Procena socijalne podrške – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2016

procena socijalne podrske

16 Nov Procena socijalne podrške – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2016

Procena socijalne podrške porodici deteta sa smetnjama u razvoju

Opšti cilj projekta je potpuna socijalna inkluzija dece sa razvojnim smetnjama i porodica uz razvijenu socijalnu mrežu podrške. Procena raspoložive socijalne podrške i odgovarajuće usmerene intervencije predstavljaju važan segment pomoći deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama. Praksa usmerena na porodicu predstavlja polaznu osnovu programa.Ovaj pristup je nastao u oblasti rane intervencije u radu sa decom sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Projekat se, sa aspekta udruženja kao pružalaca usluga, bavi: analizom resursa dostupnih deci i porodicama u različitim lokalnim zajednicama i izgradnji resursa koji nedostaju ili su nedovoljni. Intervencije koje obezbeđuju podsticajno porodično i institucionalno okruženje su brojne, među kojima su rane intervencije od ključnog značaja za otklanjanje ili ublažavanje sekundarnih posledica ometenosti.

Direktnu ciljnu grupu čine: roditelji, hranitelji i profesionalci iz udruženja MNRO, iz drugih udruženja osoba sa invaliditetom i iz institucija sistema socijalne i drugih oblasti zaštite Indirektna ciljna grupa: deca sa razvojnim smetnjama.