11 Feb Sastanak Saveza MNRO Srbije sa predstavncima lokalnih organizacija

Dana 07.02.2020.godine u skupštinskoj Sali SO Vračar održan je sastanak Saveza MNRO Srbije sa predstavnicima lokalnih organizacija. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, v.d.pomoćnika ministra Biljana Barošević, rukovodilac Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, Julijana Stanisavljević ispred Sektora za osobe sa invaliditetom i potpredsednica Opštine Vračar Radmila Sarić.

U uvodnom delu prisutnima se obratila Biljana Barošević, izrazivši veliko zadovoljstvo što je pozvana i prisutna na ovom skupu. Od 34 saveza koji se finansiraju preko Ministarstva, Savez MNRO Srbije ima najviše udruženja članica i najveći broj korisnika. Istakla ne neophodnost saradnje lokalnih organizacija, Saveza i Ministarstva. Takođe, pozvala je lokalna udruženja i Savez da osmisle inovativne aktivnosti koje će doprineti još većoj vidljivosti i učiniti nas prepoznatljivima. ’’Sanjajući velike snove zajednički možemo da ih ostvarimo’’, lokalna udruženja su ta koja najbolje znaju šta je potrebno njihovim članovima. U nastavku, odgovarajući na pitanja predstavnika iz Bora, Aleksinca, Priboja i Zaječara, uputila je lokalne organizacije na veću saradnju sa svojim opštinama kojima je potrebno da upućuju zahteve za finansiranje, za obezbeđivanje prostora, materijalnih sredstava za rad i slično. Istakla je da je opština Vračar, u čijoj Sali smo organizovali ovaj skup, dosta toga učinila za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

U nastavku sastanka, prisutnima se obratila Radmila Sarić, potpredsednica Opštine Vračar, iskazavši veliko zadovoljstvo što su domaćini ovog skupa. Opština Vračar tokom svih ovih godina vrlo intenzivno radi na poboljšanju uslova života i rada osoba sa invaliditetom. Usvojena je Strategija za unapređenje pristupačnosti Gradske opštine Vračar. Cilj  je da Vračar bude Opština u kojoj su svi građani ravnopravni, bez obzira na lična svojstva, starost ili neke druge probleme, što podrazumeva aktivnosti koje obezbeđuju svim građanima jednake uslove i jednaku pristupačnost.

Tokom daljeg toka sastanka, sa prisutnima je razgovarala Julijana Stanisavljević, ispred Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom. Ona  poslednje dve godine  obilazi teren i lokalna udruženja, tako da mnoga naša udruženja poznaje. U  nastavku, prisutni su  iznosili svoja pitanja, sugestije, nedoumice. U dinamičnoj razmeni i diskusiji su učestvovali predstavnici velikog broja udruženja, iz Leskovca, Vračara, Smederevske Palanke, Jagodine, Užica, Žabara, Zvezdare, Pirota, Vračara, Vranja. Teme o kojima se diskutovalo bile su: inovativne i napredne aktivnosti u radu udruženja, finansiranje materijalnih troškova, neophodnost redovnih sastanaka, posete udruženjima, uspostavljanje mreže i saradnje među udruženjima, organizovanje manifestacija, stručnih skupova, edukacija, tribina…

Predsednik Upravnog odbora Saveza Zoran Dimitrijević i Sekretar Saveza Marijana Taranović-Todorović zahvalili su   svima što su se odazvali pozivu (u sali je bilo 87 prisutnih) i najavili da će se ovakvi sastanci kvartalno održavati tokom godine na regionalnom nivou.